Оформлення робочої візи в Німеччину . Щоденник емігранта

31.01.2016

Оформлення робочої візи в Німеччину

Національна віза для працевлаштування

Всім привіт. Наздоганяючи Тетяну, хочу також поділитися своїм досвідом оформлення робочої візи. Справи вже «давно минулих днів», але будемо «згадувати» Оформлення робочої візи в Німеччину . Щоденник емігранта

Отже, у моєму випадку все почалося з отримання трудового договору на руки від роботодавця. Спершу я отримав його в електронній формі та через півтора тижні (спасибі Deutsche Post і Укрпошті) у підписаному вигляді в своїй поштовій скриньці. Величезне спасибі посольству Німеччини в Україні, на сайті якого, в розділі національні візи, описані досить толково вимоги та перелік документів, необхідних для подачі (http://www.kiew.diplo.de/Vertretung/kiew/uk/05/Visa/Visa__K-II/Merkblaetter-Nationalvisum.html ). На момент оформлення, закон про блакитний карті (Blaue Karte) вже був прийнятий, але починав діяти тільки через 4 місяці. До блакитної карти в Німеччині існувала програма по залученню висококваліфікованих фахівців (Hochqualifizierte), але вимоги до неї були вищі і за ним я не проходив. Відповідно я подавався на візу з метою працевлаштування, моя дружина і син з метою возз’єднання сім’ї. Для збору документів знадобилося півтора тижня. Закордонні паспорти у нас були, а також проїзний документ дитини у сина. Час пішло на апостилизацию перекладу свідоцтва про шлюб для дружини і свідоцтва про народження для сина. У нас ці документи були заламіновані. Особливість полягала в тому, що спочатку на них необхідно поставити апостиль, і природно, ламінат їх ставити не можна. Довелося сходити в Рагси і отримати дублікати. Потім на дублікати поставити апостиль (щоб в Німеччині вони стали документами Оформлення робочої візи в Німеччину . Щоденник емігранта
), потім зробити їх переклад і знову апостіль на переклад. Перекладали документи в бюро перекладів «ТРИЗ». Швидко і питань в посольстві у німців не виникало. Питання виникло з цими перекладами в Мюнхені при народженні дочки, так як по-батькові не було записано по ISO нормам. Але це вже інша історія.

Для возз’єднання сім’ї німці вимагають підтвердження знання німецької мови на рівні А1. Це самий початковий рівень знань за європейською системою оцінки знань. Від сина його не вимагали, йому було всього 1,5 року. Дружині дали 3 місяці на те, щоб вона принесла сертифікат Гете Інституту. Вона дуже переживала про те, чи впорається, з тим, що до того, крім як «Данке» і «Бітте» по-німецьки нічого не знала. Але в результаті 2-х занять на тиждень за 2 місяці вона здала тест, набравши 95%. Така от у мене розумниця Оформлення робочої візи в Німеччину . Щоденник емігранта
З особливостей подачі документів в посольство запам’яталися три: 1. У пам’ятці на сайті посольства написано, що потрібно підтвердити кваліфікацію. Я приніс переклад своїх двох дипломів (бакалаврат і магістратура), шкільного атестату, сертифікатів, мало не грамоти за участь в шкільних олімпіадах. Співробітниця посольства подивилася на цю купу паперу і запитала: і навіщо мені вся ця макулатура? Вобщем крім вищого диплома (в моєму випадку магістра) нічого не треба було. 2. Другим нюансом виявилася страховка. Зазначено, що це повинна бути не шенгенська страховка, а інших в Україні не продають. Просто повірте мені. В результаті, я купив страховку професійної діяльності в одній відомій страховій в Києві за 1800 грн на людину в місяць (найдешевший їх тариф на подібні види страхування). І тільки при подачі в посольстві мене насторожив факт, що вона повністю оформлена українською мовою, а посольство величезними літерами пише, що ніяких документів написаних кирилицею воно не приймає. В результаті та ж мила співробітниця посольства зі словами „приберіть це, щоб я цього не бачила“ повернула мені мою дорогоцінну папірець назад. Як я потім зрозумів, правильним вирішенням цієї головоломки було оформлення страховки відразу в Німеччині. Скажімо через сайт будь-якої медичної каси (Krankenkasse). По приїзду все одно її необхідно оформляти. Так можна було відразу двох зайців вбити. 3. Співробітниця посольства дуже цікавилася умовами проживання, особливо в світлі того, що у нас дитина. Я сказав, що ми зараз в активному пошуку і мій роботодавець мені в цьому обіцяв допомогти. Вона сказала, що це дуже важливо і роботодавець повинен обов’язково подбати, щоб нерухомість відповідала вимогам на проживання дитини. Як таких вимог я так і не знайшов, але тільки чув, що дитині покладена окрема кімната. Тобто знімати треба було мінімум двокімнатну квартиру. Після подачі документів, паспорта в той же день повернули з позначкою, що ми подалися на національну візу. Зраділі цим фактом ми на наступний тиждень вирушили в Мюнхен знімати собі житло і відкривати рахунок у банку. Про це в окремій статті. Рівно через 8 тижнів мені подзвонили з посольства і сказали, що можна приходити за візами, ввічливо нагадавши, що дружині треба принести сертифікат А1. У посольство ми ходили всі втрьох, так як при подачі співробітники сказали, що хочуть побачити дитину (навіщо? Оформлення робочої візи в Німеччину . Щоденник емігранта
). Процедура була дуже швидкою, а ввечері після сплати грошового збору, я вже забрав паспорти з візами.

Навігація по записах
Оформлення робочої візи в Німеччину. 8 коментарів

Запитання по медичній страховці. У переліку документів на сайті посольства зазначено, що необхідно надати поліс мед. страхування, проте не зрозуміло, чи можу я оформити його перебуваючи в Україні?

    Оформлення робочої візи в Німеччину . Щоденник емігранта
    Sascha 02.11.2014 в 14:37

Чув, що його скасували для тих, хто виїжджає за видом на проживання. У будь-якому випадку, навіть якщо він і потрібен точно, то потрібен український, а не австрійський

Привіт! У мене теж є трудовий договір на руках, зараз начебто вже прийняли закон про Блакитний карті. Має сенс подавати відразу на блакитну карту документи. І ще питання про апостиль-де його ставлять. І на які документи він потрібен? Ставлять на оригінали,а потім переводять на німецьку, і після цього переклад знову апостиль. І куди необхідно подавати документи з апостилем? У посольстві про це нічого не сказано. Спасибі!

Короткий опис статті: робоча віза в німеччину

Требуется виза. Заходите!

Також ви можете прочитати