Як отримати візу в Чехію самостійно в 2015 році заповнення анкети

17.01.2016

Оформлення та отримання візи в Чехію

Чехія – одна з найпривабливіших країн Європи для туризму. Її відвідування цікаво як сім’ям, групі туристів з екскурсією, так і бізнес-туристам. Крім того, Чехія розглядається як відмінне місце для здійснення трудової діяльності, отримання вищої освіти, підвищення кваліфікації, стажування ( особливо росіянами та українцями ).

Чехія входить в число країн Шенгенської зони, а тому для її відвідин потрібно оформляти візу в обов’язковому порядку і в 2015 році. Незважаючи на те, що президент Чехії ще в середині червня 2014 року в одному з інтерв’ю заявив, що уряд збирається розглянути правила спрощеного в’їзду для росіян, які передбачають скасування візи.

Питання про безвізовий режим Чехії та Росії стоїть вже давно. Ще у 2012 році президент Росії закликав прискорити процес щодо впровадження безвізового в’їзду. Обгрунтовано це тим, що за статистичними даними незалежних експертних служб росіяни є одними з найчастіших гостей Чехії, особливою популярністю користується Прага. При цьому туристи з Росії як ніхто інший витрачають гроші, купуючи сувенірну продукцію, замовляючи дорогі номери в готелях, а також на різні розваги та екскурсії.

Так росіяни залишають в чеських магазинах близько 18 млрд євро щороку. Ця сума може значно зрости, якщо візовий режим буде скасовано. Однак на сьогоднішній день отримувати візу в Чехію потрібно обов’язково.

Зміст матеріалу

Туристичний візит

Для відвідування Чехії потрібна шенгенська віза. Якщо ви вирішили поїхати на відпочинок, то знадобитися туристична віза, яку можна оформити через агентство або ж своїми силами.

Віза в Чехію самостійно оформляється через:

  • Консульський відділ посольства Чехії;
  • Генеральні Консульства (Санкт-Петербург, Єкатеринбург);
  • Візові центри (знаходяться практично у всіх великих містах Росії);

Як отримати візу в Чехію самостійно в 2015 році заповнення анкети

Посольство Чехії в Мосве

  • Через інтернет, заповнивши анкету в режимі онлайн і відправивши всі документи на розгляд в електронному вигляді у візовий відділ посольства.
  • Важливо звернути увагу на те, що в консульстві потрібно обов’язково встати в чергу записатися, після чого тільки можна буде подати документи на оформлення візи в призначений час. Перелік документів для отримання візи буде однаковим, незалежно від обраної служби.

    Через туроператора процес триватиме, швидше за все, швидше і буде менш трудомістким, так як співробітники агентства:

    • беруть на себе заповнення багатьох бланків;
    • дають докладні інструкції і вказівки, які необхідні папери;
    • відразу ж перевіряють їх на відповідність вимогам;
    • коригують у разі необхідності.

    Крім того, покупка туру буде підтвердженням того, що у вас достатньо фінансових коштів для здійснення поїздки.

    Але отримання візи через туристичну фірму має також і мінуси. Головний з них – це, звичайно ж, ціна. Вартість візи значно зросте.

    Так консульський збір чеського посольства становить 35 євро, при терміновій заявці – 70 євро. Дітям до 6 років віза в Чехію оформляється безкоштовно.

    Розцінки туристичних агентств на початок 2015 року в середньому виглядають наступним чином:

    • Для дорослих і дітей віком від 6 років оформлення візи обійдеться в 80 євро;

    Як отримати візу в Чехію самостійно в 2015 році заповнення анкети

  • Дітям віком до 6 років процедура отримання складе 40 євро;
  • Термінова віза буде коштувати 140 євро.
  • Повернутися до змісту

    Отримання візи через туристичне агентство

    Для того щоб оформити візу через туроператора, потрібно буде надати такі документи:

    1. Закордонний паспорт, копія першої сторінки документа. Важлива примітка: термін дії паспорта у разі туристичного візиту повинен закінчуватися не раніше, ніж через 3 місяці після завершення подорожі. Крім цього в паспорті повинен бути один чистий аркуш (2 сторінки).
    2. Дві фотокартки розміром 4,5 на 3,5 см. Колір знімка значення не має, можна подавати кольорове або чорно-біле фото. Однак важливо, щоб на фото не було жодних рамок, печаток, овалів. Фото повинно бути знято виключно на білому тлі.
    3. Копія внутрішнього паспорта. Потрібно зняти копії зі сторінок з даними про особу, а також місце реєстрації.
    4. Анкета в двох примірниках. У більшості випадків заява пишеться від руки. Мова заповнення – англійська або чеська.

    Як отримати візу в Чехію самостійно в 2015 році заповнення анкети

    Зразок заповнення анкети в Чехію

  • Про надання послуг туроператора. Документ заповнюється і підписується обома сторонами. В ньому прописуються права та зобов’язання клієнта і турагентства.
  • Обов’язково фіксуються дані про сплату вартості поїздки заявником, а також про те, що проживання на території Чехії + можливо додаткові витрати (харчування, авіаквитки тощо) надалі беруться турфірмою.
  • Крім цього знадобляться документи, які підтвердять платоспроможність туриста. Серед них можуть бути наступні папери:

    1. Підтвердження оплати витрат на проживання (договір з туроператором або бронь готелю).
    2. Довідка з місця працевлаштування, пенсійне посвідчення, або виписка з місця роботи спонсора, а також офіційний лист від його імені. Варто зазначити, що довідка для отримання візи містить інформацію про вашої посади і окладі. Важливо, щоб щомісячна зарплата перевищувала 28 000 рублів. Або ж знадобляться додаткові документи, що підтверджують достатню кількість коштів на поїздку. Інакше у видачі візи можуть відмовити .
    3. Виписка з банківських рахунків. Ця хороша альтернатива або доповнення довідки з роботи. Виписка надається у формі довідки, яка видається вашим банком і офіційно завіряється печаткою фінансової організації. В ній зазначається сума залишку на рахунку, ім’я та прізвище власника, а також номер рахунку.

    Як отримати візу в Чехію самостійно в 2015 році заповнення анкети

    Важливо звернути увагу, що туристи, на думку Чеського посольства, повинні мати достатню кількість коштів не тільки на готель і квиток, але і на весь час перебування в країні. Якщо турист їде на термін, що перевищує 30 днів, то його обов’язково перевірять при в’їзді в країну за цим пунктом. Щоденна сума, яку повинен розпоряджатися кожен турист, становить 36 євро як мінімум.

    Отримання шенгену в Чехію самостійно

    Якщо ви хочете оформити візу в Чехію самостійно, то потрібно буде надати й інші документи. До числа перерахованих вище паперів, які потрібні для отримання проїзного документа, треба додати наступні.

    1. Запрошення від юридичної або фізичної особи. Запрошення повинно бути схвалено і завірено чеськими органами у справах іноземців і поліцією. Якщо запрошення немає, то потрібно надати бронь номери в готелі на весь термін візиту. Документ буде прийнятий, але тільки якщо він завірений печаткою готелю і підписом менеджера.
    2. Бронь авіа або ж/д квитків в обидва кінця, завірені касою. Або вже куплені квитки;

    Як отримати візу в Чехію самостійно в 2015 році заповнення анкети

  • Підтвердження платоспроможності гостя на весь час поїздки. Про те, які це можуть бути документи, які говорилося вище.
  • Медична страховка. Потрібно надати копію документа, але на час отримання візи при собі обов’язково мати оригінал. Важливою умовою є те, що термін дії страховки має покривати всі подорож, як у Чехії, так і в інші країни Шенгенської зони (у разі якщо планується візит не лише в одну країну). Розмір ліміту покриття по страховці повинен становити 30 000 євро і вище.
  • Перед подачею паперів можна отримати безкоштовну консультацію в тій структурі, в яку збираєтеся звернутися. У деяких з них немає попереднього запису, наприклад, в московському Чеському візовому центрі. Проте заздалегідь все ж краще зателефонувати для уточнення всіх умов та графіку роботи.

    Транзитна віза

    Отримання цього виду візи необхідно, якщо маршрут мандрівника лежить через Чехію в третю країну, яка не входить в Шенгенську зону. Для оформлення проїзного документа знадобитися надати такий самий пакет паперів, як і для отримання короткотермінової візи.

    Як отримати візу в Чехію самостійно в 2015 році заповнення анкети

    Зразок чеської візи

    Вартість і час розгляду заявки та видачі транзитної візи абсолютно такі ж, як і при оформленні короткостроковій.

    Мультивіза в Чехію

    Мультивіза – особливий вид проїзного документу, який дозволяє гостю перебувати на території Шенгенської зони протягом 90 днів кожні півроку, причому 90 днів – це сумарна цифра всіх поїздок за 6 місяців. Отримати мультивізу в Чехії можна на термін до 5 років. Однак на такий тривалий період її видають нечасто, та й, чесно кажучи, далеко не кожному. Найпоширенішим варіантом є мультивіза на 1 рік.

    Для отримання проїзного документа знадобитися стандартний пакет паперів, як і у випадку з транзитної і короткострокової візи. Але мультивіза – документ, що дає більше можливостей, а тому заявник буде перевірятися співробітниками візового відділу більш вимогливо. Тому потрібно бути готовим до того, що будуть потрібні додаткові довідки і документи.

    Варто відзначити, що мультивіза найчастіше видається заявникам, які відповідають наступним характеристикам:

    • Шенгенська віза раніше оформлялася в інші країни. Під час перебування на території Шенгенської зони не було відзначено жодних порушень візового режиму, законів країни і так далі;
    • Заявник перебуває у родинних або дружніх стосунках з громадянином (громадянкою) Чехії або постійним резидентом. У такому разі потрібно мати запрошення від них;
    • У власності заявника є нерухомість в Чехії;
    • Заявник є учасником культурних, спортивних, наукових конкурсів, змагань чи інших заходів;
    • Заявник проходить курс лікування в Чехії;
    • Здійснення професійної діяльності, наявність бізнес-партнерів в Чехії.

    Важливо звернути увагу, що мультивіза не дозволяє отримувати прибуток під час перебування на території Чехії. Це туристичний проїзний документ. Для працевлаштування потрібно мати робочу візу.

    Робоча віза

    Проживання та здійснення трудової діяльності в Чехії багатьом здається привабливим. У країні високий рівень життя, що означає пристойну заробітну плату, хороший сервіс, чистоту і порядок на вулицях і багато іншого.

    Як отримати візу в Чехію самостійно в 2015 році заповнення анкети

    Для того щоб влаштуватися на роботу в Чехії легально, треба оформити спеціальну візу класу D. Цей документ є довгостроковим і дає право на здійснення трудової діяльності на території країни з метою отримання прибутку.

    На сьогоднішній день середня зарплата фахівця, який отримав вищу освіту і знає хоча б трохи чеська мова, становить 2-3 євро в годину. Так місячна зарплата буде близько 700-900 євро. Некваліфіковані працівники отримують близько 400-600 євро.

    Найбільш поширеною в цьому випадку є сфера обслуговування.

    Для отримання довгострокової візи знадобиться стандартний пакет документів. До нього потрібно буде докласти підтвердження того, де ви будете проживати весь час перебування в Чехії, вказати сферу діяльності, мати суму грошей, яка покриє ваші витрати на півроку, в обов’язковому порядку оформити медичну страховку.

    Варто відзначити, що більше шансів отримати довгострокову візу мають заявники, яким вже надіслано запрошення від роботодавця, а також ті, хто володіють чеською мовою. Якщо запрошення від роботодавця немає, то обов’язково потрібно мати підтвердження мети поїздки. Для цього потрібно отримати відповідний дозвіл від Бюро працевлаштування Чехії.

    Як отримати візу в Чехію самостійно в 2015 році заповнення анкети

    серед іншого варто зауважити, що у разі видачі довгострокової візи, співробітники чеського посольства більш серйозно розглядають кожну кандидатуру. Важливо щоб заявник не мав судимостей. мав який-небудь власністю в Росії чи мав сім’ю. Це буде підтвердженням того, що заявник повернеться на батьківщину і не залишиться на території Чехії нелегально.

    Студентська віза

    Студентська віза видається на строк від 90 днів до 6 місяців. Довгострокова віза цього виду, напевно, найпростіша в отриманні. Оформити її може заявник у віці від 16 до 30 років. Метою оформлення візи є отримання середньої або вищої освіти або закінчення курсів чеської мови. Важливо, щоб навчальний заклад або курси були акредитовані. Інакше буде видана короткострокова віза, яку потрібно буде постійно продовжувати.

    Для отримання студентської візи знадобиться стандартний комплект паперів, а також документ, що гарантує ваше прийняття на навчання, свідоцтво фінансової забезпеченості. В якості підтвердження може виступати стипендію або грант у разі навчання на бюджетній основі, або виписка зі студентського чи спонсорської рахунку/карти.

    дуже Важливо, щоб на рахунку було не менше 2200 євро у розрахунку на один рік навчання (ця сума є мінімально необхідної).

    Скільки потрібно часу, щоб оформити візу

    Термін оформлення візи коливається в залежності від виду візи і цілей поїздки. Короткострокова віза на термін до трьох місяців (туристична, для візиту до родичів, транзитної поїздки) оформляється протягом 5 – 10 днів. Чим більш повний пакет документів ви надасте на розгляд, тим швидше буде зробити візу в Чехію. Оформлення термінової візи займе три робочих дні.

    Оформлення мультивізи триває трохи довше. Її отримання займе від 7 до 14 днів. Отримання робочої візи може зайняти від 90 до 120 днів. Довгострокова віза, яка видається студентам і стажистам, розглядається трохи швидше – за 60 днів.

    Як отримати візу в Чехію самостійно в 2015 році заповнення анкети

    Студенти в Празі

    В 2015 році, можливо, процедура оформлення візи прискориться. Питання про спрощення процедури в’їзду на територію Чехії громадян РФ стоїть вже давно. Однак на сьогоднішній день ніяких рішучих дій з боку чеського уряду зроблено не було.

    Короткий опис статті: віза в чехію Як зробити і отримати візу в Чехію самостійно покрокова інструкція. Зразок заповнення анкети та повний перелік документів, необхідних для оформлення чеської візи в 2015 році. віза в Чехію 2015 отримати самостійно оформлення документи анкета

    Требуется виза. Заходите!

    Також ви можете прочитати